• امروز : دوشنبه - ۱۰ دی - ۱۴۰۳
  • برابر با : Monday - 30 December - 2024
::: 330:: 0
7

بوشهری‌ها برای خانه معین التجار برنامه دارند

  • کد خبر : 4000
  • ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۷:۳۱
بوشهری‌ها برای خانه معین التجار برنامه دارند
هم رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان بوشهر و هم یکی ازاعضای شورای اسلامی شهر تهران، فکرهایی برای خانه محمد معین التجار بوشهری کرده اند، خانه‌ای که در تهران است.

دفترهای تهران | لاله زار | خبرگزاری ایرنا |رییس اتاق بازرگانی بوشهر گفت: ایجاد موزه تجارت در خانه به جای مانده از معین التجار درمحله لاله زار تهران ضروری است و اتاق بازرگانی بوشهر می‌تواند با تامین هزینه‌های ساخت این موزه، برای احیای این اثر ملی گام بردارد.

عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: مصوبه‌ای در شورا در مورد خانه معین التجار خواهیم داشت و خانه خلیج فارس از این خانه منتج می‌شود.

علی اکبر شریف‌پور بوشهری رییس اتاق بازرگانی بوشهر سه شنبه شب در جمع خبرنگاران اظهار کرد: معین التجار نه تنها درحوزه تجارت بلکه در دوران جنگ جهانی اول و قیام مردم جنوب همانند درگیری‌های رییس علی دلواری با انگلیسی‌ها از آزادیخواهان و مبارزان ضد استبداد و استعمار پشتیبانی می‌کرد و درتحولات سیاسی اقتصادی حضور فعالی داشت.

وی اضافه کرد: هر برنامه‌ای که اتاق بازرگانی ایران، شهرداری تهران و یا خیرین برای احیا و بازسازی خانه معین التجار بوشهری داشته باشند نباید درآمد محور باشد.

شریف‌پور بوشهری افزود: اتاق بازرگانی بوشهر برای صیانت از این اثر ملی و به پاس تجلیل و زنده نگه داشتن هویت ملی یک شهروند بوشهری می‌تواند با تامین هزینه‌های ساخت موزه تجارت درخانه معین التجار بوشهری برای احیای این اثر ملی گام بردارد.

عضو کمیسیون اجتماعی شورای شهر تهران گفت: در صورت تصویب شورای اسلامی شهر تهران و یک فوریت طرح الزام شهرداری تهران، خانه تاریخی محمد معین‌التجار بوشهری واقع در خیابان لاله‌زار تملک و به نام خانه خلیج فارس نام‌گذاری خواهد شد.

فاطمه دانشور در نشست با مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر افزود: به دلیل خدمات فراوان این شخصیت تاریخی درمورد خلیج فارس و حمایت از تولید داخلی، به پدر معنوی خلیج فارس و تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی معروف شده است.

وی اضافه کرد: با توجه به این که خیرین بوشهری مقیم تهران نیز برای احیای و مرمت این اثرتاریخی درخواست‌های متعددی به شورای شهر تهران داشته اند، مجموعه مدیریتی استان بوشهر نیز می‌تواند با ارائه راهکارهای مناسب پیشنهادهایی برای مطرح شدن در شورای شهر تهران در این زمینه را ارائه کند.

عضو شورای اسلامی شهر تهران بیان کرد: این شورا به پاس خدماتی که معین التجار بوشهری به خلیج فارس و ایران کرده است علاقه‌مند به برگزاری همایشی تحت این عنوان است و نقش فرهیختگان و دانشگاهیان استان بوشهر نیز برای

رییس کمیسیون اخلاق کسب و کار و مسوولیت‌های اجتماعی اتاق بازرگانی ایران گفت: تجار بوشهری با بیش از ۱۰۰ سال فعالیت اقتصادی و تجارت در بخش‌های عمده بازرگانی خلیج فارس و اقیانوس هند کارنامه درخشانی از خود به جای گذاشته اند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر هم به عضو شورای شهر تهران گفت: به دلیل محدودیت منابع، این اداره کل قادر به هزینه کرد برای احیا و بازسازی خانه معین التجار بوشهری به عنوان خانه خلیج فارس درتهران نیست اما می‌تواند در محتوا و شکل گیری آن با حفظ انسجام تاریخی نقش آفرین باشد.

ابراهیم فروزانی افزود: یکی از شخصیت‌های پرآوازه تاریخی تجاری، سیاسی و دریایی ایران محمد معین التجاربوشهری است که فعالیت‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی او به طور مستقیم باعث احیای موقعیت ایرانیان در خلیج فارس شد.

وی بیان کرد: فعالیت‌های معین التجار برای کشتیرانی و تجارت در کارون، اهواز و خرمشهر و نیز فعالیت اقتصادی دربندر هرمز و دیگر جزایر خلیج فارس، راه اندازی خط و شرکت کشتیرانی را باید از جمله اقدامات وی در این زمینه است.

فروزانی کرد بیان کرد: با توجه به این که حراست و نگهداری از این اثر تاریخی مهم و اجتناب ناپذیر است هر گونه تصمیم گیری در این زمینه باید تابع توجه به جنبه‌های تاریخی آن باشد.

وی اضافه کرد: دراین ارتباط واگذاری آن به افراد خیر و ایجاد امکان موزه که بتواند هزینه‌هایش نیز تامین شود سبب می‌شود که با تغییر اعضای شورای شهر تهران و شهردار تاثیر چندانی درتغییر کاربری آن ایجاد نشود.

یکی از شخصیت‌های پرآوازه تاریخی تجاری، سیاسی و دریایی ایران محمد معین التجار است که فعالیت‌های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی او به طور مستقیم باعث احیای موقعیت ایرانیان در خلیج فارس شد.

فعالیت‌های او برای کشتیرانی و تجارت در کارون، اهواز و خرمشهر و نیز فعالیت اقتصادی در هرمز و دیگر جزایر خلیج فارس، راه اندازی خط و شرکت کشتیرانی را باید از جمله اقدامات وی در این زمینه دانست.

وی فرزند حاج محمد رحیم دهدشتی است که او نیز از طبقه تجار بوده است. محمد معین التجار با استفاده از دارایی عمه‌اش (که شوهرش از تجار قدرتمند و متنفذ بوشهر بود) و هوش و ذکاوتی که خود داشت به مرور زمان قدرتمند شد و سرمایه زیادی به دست آورد و در سایه تلاش و کوششی مستمر در سال ۱۳۲۵ قمری به مقام رییس التجار بوشهر رسید. او اقتصاد جنوب ایران را به طور کامل در دست گرفت تا آنجا که به سلطان اقتصاد جنوب ملقب شد.

معین التجار با قدرت بالای اقتصادی که پیدا کرد و تجارت داخلی و خارجی جنوب ایران را در دست گرفت با هند و لندن رابطه تجاری برقرار ساخت.

معین التجار در دستگاه ناصرالدین شاه از قدرت و نفوذ زیادی برخوردار بود و از این جایگاه استفاده کرد و توانست امتیازات زیادی بگیرد از جمله آن‌ها امتیاز کمپانی ناصری بود که در سال ۱۳۰۷ قمری ناصرالدین شاه به او داد و وی را به ظاهر شریک در امتیاز کشتیرانی کارون کرد.

کمپانی ناصری به مرور زمان قدرتمند شد طوری که حدود سال ۱۳۳۰ قمری تعداد کشتی‌های آن به ۱۸ فروند رسید که بین بوشهر و جده رفت و آمد می‌کردند.

با توجه به امتیازاتی که معین التجار در دوره ناصری به دست آورد از چنان قدرت اقتصادی و سیاسی برخوردار شد که بر هیات دولت نفوذ کامل پیدا کرد.

او مانند موسسات اعتباری اروپا در سده‌های ۱۸ و ۱۹ عمل پرداخت مقرری مرسوم وزرا و رجال بزرگ مملکتی را به کرات انجام می‌داد.

معین التجار در دوره مشروطه که از قدرت بالای اقتصادی و سیاسی برخوردار بود به تهران رفت و در آنجا اقامت گزید. یکی از نشانه‌های قدرتمندی و نفوذ بالای معین التجار در عصر مظفری این بود که همانند عهد ناصری دوباره توانست امتیاز فروش خاک سرخ جزیره هرمز را از دست پادشاه بگیرد.

پس از پیروزی انقلاب مشروطه و تشکیل مجلس، وی یکی از ۱۰ نماینده تجار بود که وارد مجلس اول (۱۷ مهر ماه ۱۲۸۵ه. ش) شد و از چهره‌های متنفذ و شجاع مجلس به حساب آمد.

معین التجار در دوران جنگ جهانی اول و قیام مردم جنوب همانند درگیری‌های رییس علی دلواری با انگلیسی‌ها از آزادیخواهان و مبارزان ضد استبداد و استعمار پشتیبانی می‌کرد و در تحولات سیاسی اقتصادی حضور فعالی داشت.

معین التجار به دلیل قدرت و نفوذ سیاسی، اقتصادی بالایی که پیدا کرده بود در نهادهای اقتصادی و سیاسی اواخر عهد قاجار یعنی دوره احمد شاه نقش فعالی داشت.

از جمله او ضامن برافراشته بودن پرچم ملی ایران در نقاط جنوبی محسوب می‌شد و بابت جلوگیری از جایگزینی پرچم بیگانگان به جای پرچم ملی ایران سالاانه مبلغی حدود ۱۰۰ تومان از جانب دولت اجاره دریافت می‌کرد.

دکتر کریم سلیمانی استاد دانشگاه گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی تهران بر این عقیده است که معین التجار بوشهری یکی از تجار بزرگ و قدرتمند دوران قاجار بود که در عهد ناصری وارد تحولات سیاسی اقتصادی ایران شد.

وی چه در روابط بازرگانی خارجی ایران در جنوب کشور و چه در تحولات اقتصادی و سیاسی داخلی نقش موثری داشت.

او در دوران مشروطه در جنگ جهانی اول و نیز انتقال قدرت از قاجاریه به پهلوی حضور فعال داشت به نحوی که در بیشتر دوره‌ها رابط دولت و مردم بود.


دفترهای تهران | لاله زار |

لینک کوتاه : https://daftarhayetehran.com/?p=4000
  • منبع : خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا]
  • 343 بازدید

نوشته های مشابه

۰۸مهر
عمارت معین‌التجار بوشهری
خانه های تاریخی تهران:

عمارت معین‌التجار بوشهری

۲۳آذر
معین التجار بوشهری
۲۲آذر
معین‌التجار بوشهری
نامداران لاله زار:

معین‌التجار بوشهری