محل سابق یک انباری در کوچه باربد، در سال ۱۳۲۱ توسط گروهی از جوانان که گردهم آمده و گروه نمایشی هنر را پایهریزی کردند، به صورت تماشاخانهای کوچک درآمد. این انباری در طبقه زیرین ساختمانی است که یک نبش آن در کوچه سینما ملی (باربد) و نبش دیگر آن در خیابان لاله زار واقع شده است. مالکیت انباری به لولاچی تعلق داشت و بازسازی و روند مناسبسازی آن نیز توسط پور زنجانی که یکی از شرکاء بود، صورت گرفت.
تماشاخانه هنر در واقع توسط جمعی از شاگردان علی نصر تاسیس شد. مهدی امینی، عباس زاهدی، عزت الله وثوق، ناصر مصفا، ذبیح الله صافی و پور زنجانی و جمع دیگری از شاگردان نصر با تاسیس یک شرکت تعاونی، ضمن تامین منابع لازم جهت اجاره و مناسب سازی فضا، زمینه تاسیس یکی از موفقترین تماشاخانههای لاله زار را فراهم ساختند. آنها پیش از این تجربه، به توصیه نصر، در محل کافه لاله در خیابان شاه آباد، سالن موقت تابستانی برای اجرای نمایش ایجاد کردند تا گروهی از بازیگران تماشاخانه تهران در آن فرصت اجرای برنامه پیدا کنند. تجربه موفق این سالن بود که باعث شد تا در پائیز ۱۳۲۱، تماشاخانه هنر توسط همین افراد در کوچه ملی تاسیس شود.
طراحی صحنه اغلب نمایشهای این تماشاخانه بر عهده ناپلئون سروری بود که یکی از موفقترین طراحان صحنه تئاتر و سینما در دهه ۱۳۲۰ و ۱۳۳۰ به شمار میآمد.
نمایش افتتاحیه تماشاخانه هنر «داریوش» نام داشت. «لحظات بحرانی»، «برای شرف»، «نافرمانی»، «پنجاه و پنج» و «تازه به دوران رسیده» از جمله آثاری است که در این تماشاخانه به روی صحنه رفت.
سالهای نخستین فعالیت این تماشاخانه با استقبال خوبی مواجه شد اما در ادامه میان شرکاء موسس اختلاف نظر پیش آمد و گروهی از آنها و از جمله مهدی امینی به «تئاتر سعدی» رفتند. برخی نیز «تئاتر کشور» را در کوچه برلن تاسیس کرده و گروه باقیمانده در همین تماشاخانه به فعالیت خود ادامه دادند. جدا شدن افراد گروه به افول تماشاخانه انجامید. تا جایی که گروه اغلب برای تامین هزینههای خود ناچار بودند تا مکان تماشاخانه را به گروههای دیگر نمایشی و از جمله جامعه باربد. گروههای میهمان خارجی و ارامنه اجاره دهند. در نهایت هم در سال ۱۳۲۸ تماشاخانه به تعطیلی کشیده شد. در همین سال است که «محمد کریم ارباب» با خریداری ملک، «تئاتر شهرزاد» را در آن افتتاح میکند. این تماشاخانه نیز بعدها با کم رونق شدن فعالیتهای تئاتری تغییر کاربری داده و به «سینما شهرزاد» تبدیل میشود.