خانه معین التجار بوشهری در محدوده خیابان لاله زار و سعدی جنوبی و در کوچهای به نام بوشهری واقع شده است که روزگاری خانه معین التجار بوشهری مالک دوم باغ لاله زار محسوب میشد.
معین التجار بوشهری یکی از شخصیتهای پرآوازه تاریخی تجاری، سیاسی و دریایی ایران است که فعالیتهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی وی به طور مستقیم موجب احیای موقعیت ایرانیان در خلیج فارس شد.
پس از پیروزی انقلاب مشروطه و تشکیل مجلس، وی یکی از ۱۰ نماینده تجار بود که وارد مجلس اول (۱۷ مهر ماه ۱۲۸۵هجری. شمسی) شد و از چهرههای با نفوذ و شجاع مجلس به حساب آمد. در دوره سوم قانونگذاری نیز معین التجار از بوشهر به وکالت انتخاب شد و در مجلس جزِ هیئت علمیه که رهبری آن با سیدحسن مدرس بود، قرار گرفت.
معین التجار در دوران جنگ جهانی اول و قیام مردم جنوب همانند درگیریهای رئیس علی دلواری با انگلیسیها از آزادی خواهان و مبارزان ضد استبداد و استعمار پشتیبانی میکرد و در تحولات سیاسی اقتصادی حضور فعالی داشت. وی به دلیل قدرت و نفوذ سیاسی، اقتصادی بالایی که پیدا کرده بود در نهادهای اقتصادی و سیاسی اواخر عهد قاجار یعنی دوره احمد شاه نقش فعالی داشت.
او ضامن برافراشته بودن پرچم ملی ایران در نقاط جنوبی محسوب میشد و نخستین کتابی که در مورد خلیج فارس نوشته شده به قلم معین التجار بوشهری در سال ۱۲۸۵ هجری قمری است بنابراین میتوان گفت معین التجار بوشهری پدر خلیج فارس و تثبت کننده نام آن و مالکیت آن بر کشور ایران است.
حاج محمد معین التجار در مدتی که در تهران سکونت داشت، نزدیک به سی هزار متر از باغ لاله زار را که امروزه در حد فاصل بین خیابانهای سعدی جنوبی و لاله زار است از ناصرالدین شاه خریداری کرد و در آن چندین عمارت با شکوه ساخت.
خانهای که اکنون در این خیابان قرار دارد جز یکی از مجللترین خانههای تهران است. تابلوهای نقاشی روی گچ آن منحصر به فرد است. به همین دلیل این خانه قابلیت تبدیل شدن به نخستین موزه بین المللی نقاشی روی تابلوهای گچی را دارد اما اکنون خانه معین التجار بوشهری که قدمت آن به دوره قاجاریه میرسد، در معرض خطر نابودی قرار دارد و تا کنون در فهرست آثار ملی کشور ثبت نشده است.
اکنون مالکیت خانه معین التجار بوشهری که معماری آن به نوعی قرینه معماری اروپایی _ ایرانی خانه قوام السلطنه در خیابان سی تیر است، در اختیار بنیاد تعاون ناجاست.