• امروز : سه شنبه - ۱ آبان - ۱۴۰۳
  • برابر با : Tuesday - 22 October - 2024
::: 312:: 0

مطالب ویژه

دومین شماره از ماهنامه الکترونیک تهران‌شهر منتشر شد در سراشیبی سقوط نخستین شماره از ماهنامه الکترونیک تهران‌شهر منتشر شد زندگی در هیاهو، مرگ در سکوت عمارت پیرنیا (مشیرالدوله) احمد دهقان سینما صنعتی نشست نوزدهم | تماشاخانه‌های لاله‌زار عمارت معین‌التجار بوشهری نشست شانزدهم | سینما و سینماداری در لاله‌زار نشست پانزدهم | سینما و سینماداری در لاله‌زار سینما پالاس نشست چهاردهم | سینما و سینماداری در لاله‌زار نشست سیزدهم | سینما و سینماداری در لاله‌زار نشست یازدهم | کوچه برلن نشست هشتم | خانه اتحادیه نشست ششم | کوچه اتابک آخرین گفتگو نشست چهارم | کوچه دندانساز نشست سوم | باغ علاءالدوله نشست دوم | کوچه پشت شهرداری نشست اول | باغ لاله‌زار اتحادیه مستاجران هفته‌نامه اتحاد مردم رستوران آقارضا سهیلا آرداشس پادماگریان (اردشیر خان) اصغر تفکری گام‌های نخست برای احیاء لاله‌زار برداشته شده است. نگاه به لاله‌زار در واقع نگاهی به تهران است حفاظت از لاله‌زار، یک مطالبه اجتماعی است سینما ونوس (سارا) سینما روایال (نادر) تئاتر گیتی تئاتر فردوسی سینما رکس (لاله) تئاتر پارس سینما اطلس تماشاخانه هنر معین‌التجار بوشهری خانه‌ باغ اتحادیه تئاتر فرهنگ چالش‌های بیناگفتمانی در  لاله‌زار لاله‌زار از فردا راه اندازی خانه اتحادیه، آغازی برای احیای لاله‌زار فرهنگی سینما البرز جامعه باربد آتلیه سروریان دروازه لاله‌زار تئاتر کشور تئاتر دهقان

10
دیدار با طهران:

پاسداشت انقلاب مشروطه

  • کد خبر : 1437
  • ۱۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۷:۰۲
پاسداشت انقلاب مشروطه
دومین برنامه از سلسله برنامه‌های دیدار با تهران در تاریخ 14 مرداد 1399 با مشارکت انجمن تهرانشناسی، کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران و شهرداری مناطق 12 و 20 در یادمان میدان بهارستان تهران و یادمان شهدای مشروطه با حضور محمد توسلی، محمد ترکمان، محمدجواد حق شناس، حسن خلیل آبادی و ... در شهر ری برگزار شد.

امروز در اینجا گرد آمده‎ایم که از ستارخان‎ها و عزیزانی که در آن زمان مردم را رهبری کردند تا آن دستاوردها از بین نرود، گرامی بداریم.

محمدجواد حق‌شناس و حسن خلیل‌آبادی دو تن از اعضای شورای شهر تهران به همراه غلامحسین تکمیل همایون تاریخدان برجسته و شهردار منطقه ۱۲ صبح روز گذشته در آیین پاسداشت شهدای قیام مشروطه و بزرگداشت آیت‌الله فیروزآبادی که به همت کمیته فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران و انجمن تهرانشناسی و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی برگزار شد، حضور داشتند.

در این مراسم حق‌شناس، رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران در میدان بهارستان گفت: امروز، روز امضای فرمان مشروطیت است. امروز رنج‎ها و زحماتی که مشروطه‎طلبان برای پایان استبداد متحمل شدند به بار نشست و یکی از پرشورترین و در عین حال عقلانی‎ترین قیام‎های تاریخ دو سده اخیر در ایران برای حاکمیت قانون و حاکمیت اراده مردم و نقش دادن به حضور مردم در تصمیم‌سازی‌ها با حمایت علما، روشنفکران، بازاری‎ها، مجاهدان و تلاشگرانی که در بیشتر شهرهای ایران شامل، تهران، رشت تبریز، اصفهان و شیراز به نتیجه رسید و مظفرالدین شاه قاجار که به نوعی نماد استبداد خاندان قاجار بود، پذیرفت که بر این همه مجاهدت مردم و علما و مجاهدان و روشنفکران گردن فرو نهد. امروز در میدان بهارستان که در آن روزگار شاهد جنگ بین استبدادطلبان و مشروطه‎طلبان بود، به یاد عزیزانی که خون دادند و از خود گذشتند تا آینده بهتری داشته باشیم، دور هم جمع شده‎ایم.

او ادامه داد: امروز جلوی مجلس شورای اسلامی که مهم‎ترین نهاد متولد شده پس از مشروطه است،

گرد هم آمدیم تا به نمایندگان مردم بگوییم که اگر امروز شما آنجا نشسته‎اید نتیجه بیش از یک قرن مجاهدت و پیگیری مردم ایران است؛ مردمی که هیچ‌گاه از مقابله با استبداد دست نکشیدند. از مشروطه گرفته تا مبارزات دهه ۳۰ تا ۲۲ بهمن که این مردم با تقدیم جوانان خود از مقابله با ظلم دست نکشیده‎اند.

حق‌شناس در سر مزار ستارخان نیز به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: در ۱۲۸۵، مجاهدت‎ها، از جان گذشتگی‎های جمع بزرگی از فرهیختگان و بزرگان و مردم کوچه و بازار این سرزمین به نتیجه رسید و یکی از بزرگ‌ترین انقلابات و حرکات اجتماعی آسیا را رقم زد. در سال ۱۲۸۵، مظفرالدین شاه قاجار که ۱۰ سال از سلطنتش می‌گذشت، مجبور شد که این تلاش‌ها را به رسمیت بشناسد و فرمان مشروطه را امضا کند و از آن تاریخ، این روز در تاریخ سیاسی ایران به عنوان روز مشروطه پاس داشته می‎شود. حرکتی که در مقابله با استبداد شکل گرفت و به‎رغم اینکه استبداد در آن مقطع مورد حمایت قدرت استعماری روسیه تزاری بود، اما این مردم با پشتوانه مراجع بزرگ به‌خصوص آیت‎الله العظمی خراسانی که رهبری معنوی و مذهبی قیام مشروطه بود و با همراهی بزرگانی از علمای تهران و روشنفکران و بازاری‌ها و مردم عادی این تلاش بزرگ را به نتیجه رساندند.

او یادآور شد: متاسفانه وقتی که محمدعلی شاه بعد از درگذشت پدرش بر تخت نشست، علاوه بر اینکه فرمان مشروطه را امضا کرده بود، عهدشکنی کرد و دوره‎ای را در تاریخ پدید آورد به ‎نام استبداد صغیر که تمام دستاوردهای مشروطه را زیر سوال برد. آنچه به ‎عنوان مجلس شکل گرفته بود و قرار بود براساس قانون اساسی کشور را اداره کند، توسط محمدعلی شاه و حامی او سفارت روسیه به توپ بسته شد.

این عضو شورا متذکر شد: این دوره استبداد صغیر با قیام آزادی‌خواهان پایان یافت. دو تن از رهبران آزادی‌خواهان، ستارخان و باقرخان هستند که از تبریز حرکت کرده و به همراه آزادی‌خواهان بختیاری و گیلان وارد تهران می‎شوند و نتیجه این همت ملی، شکست استبداد بود و این‌چنین محمدعلی شاه به سفارت روسیه پناه برد و سپس تبعید شد و پسرش احمدشاه بر تخت نشست. امروز در اینجا گرد آمده‎ایم که از ستارخان‎ها و عزیزانی که در آن زمان مردم را رهبری کردند تا آن دستاوردها از بین نرود، گرامی بداریم.

دکتر غلامحسین تکمیل همایون نیز تشریح کرد: امروز در ۱۴ مرداد ماه گرد آمده‎ایم تا از شخصیتی تجلیل کنیم که به راستی نقشی تعیین‌کننده در نهضت مشروطه داشت و صمیمانه در شرایط نامطلوبی جان باخت و فداکاری کرد. این مرد بزرگ کسی بود که آزادی را برای تمام ملت ایران می‎خواست و دیدی تنگ‌نظرانه نداشت. وقتی در استبداد صغیر به او گفتند که تهران چه اتفاقاتی افتاده، از تبریز به تهران آمد و تا پای جان ایستاد و در پارک اتابک مجروح شد. او می‎توانست در هرم قدرت باشد اما اهل این کارها نبود و با اینکه سواد آکادمیک نداشت اما عشق به میهن داشت و همه چیز را برای ملت ایران می‎خواست و مانند افرادی نبود که در برخی نقاط ایران با نگاه‎های قوم‎گرایانه به پا خاستند و شکست خوردند. ستارخان این‌چنین نبود و از بلوچستان تا آذربایجان و از خراسان تا خوزستان محبوب مردم بود چراکه همه چیز را برای ملت ایران می‎خواست.

او یادآور شد: هنگامی که روس‎ها به او گفتند پرچم روسیه را از خانه خود بیاویز تا در امان باش، نپذیرفت و گفت، می‎خواهم هفت دولت زیر پرچم ایران باشد.
اعضای شورای شهر در این آیین به مزار شیخ محمد خیابانی، ستارخان و آیت‌الله طباطبایی رفتند همچنین بازدیدی از مسجد آیت‌الله فیروزآبادی انجام و از سردیس آیت‌الله فیروزآبادی رونمایی شد.



لینک کوتاه : https://daftarhayetehran.com/?p=1437
  • منبع : روزنامه اعتماد
  • 762 بازدید

برچسب ها

نوشته های مشابه

۰۵شهریور
صدای حیرت بیدار
دیدار با طهران:

صدای حیرت بیدار

۳۱تیر
پاسداشت شهدای ۳۰ تیر
دیدار با طهران:

پاسداشت شهدای ۳۰ تیر