چهارمین نشست از سلسله نشستهای تخصصی «سرگذشت خیابان لالهزار» با حضور یونس شکرخواه، فرهاد توحیدی و گروهی از علاقمندان به تاریخ تهران و خیابان لالهزار روز چهارشنبه، دهم اسفند ماه در سالن جلسات ساختمان شماره ۳ خانه سینما (عمارت پیرنیا) برگزار شد.
در ابتدای این نشست یونس شکرخواه با اشاره به اهمیت این نکته که بدون یک بینش مشخص، نمیشود در مورد لالهزار دلسوزی کرد. افزود: دو بحث مهم در موضوع لالهزار اهیت دارد، نخست اینکه باید متدینگ به آن نگاه کنیم. سپس مجموعه نظراتی که راجع به فرهنگ میباشد را گردآوری و مورد بررسی قرار دهیم.
این استاد دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود، خیابان لاله زار را بیش از چیز دیگری نیازمند مطالعه فرهنگی دانست و در این زمینه گفت: در زمینه لاله زار نشریات، معماری و…اقدامات مختلفی انجام شده است. ما اگر بخواهیم راجع به لالهزار صحبت کنیم باید در زمینه ابزارهای آن هم صحبت کنیم. من با توجه به سابقه روزنامه نگاریام، جنبه ارتباطی موضوع را در نظر گرفتهام.
شکرخواه با توجه دادن به تجربه جستجوی اطلاعات درباره خیابان لالهزار در محیط وب، تکمیل و تقویت دادههای اطلاعاتی در این زمینه در محیط وب را مهم تلقی کرد و ادامه حیات این خیابان را در محیط دیجیتال، ممکنتر از پیگیری احیاء خیابان در کالبد فیزیکی شهر برشمرد. او در این زمینه گفت: ما باید برآورد را تبدیل به دانش کنیم. به طور مثال تصور مردم از لالهزار را باید تبدیل به دانش کنیم. خرد رمزگذاری لالهزار را باید کشف کنیم.
وی با ذکر این نکته که شهر یک سازمان تولید کننده فرهنگی است و از این حیث یک بستر زاینده محسوب میشود، فضای سایبر را نجات بخش خواند و خواستار آن شد تا تولید و دسترسی به دادههای مطالعات فرهنگی از شکل کلاسیک خود خارج شده و به فضای سایبر انتقال پیدا کنند. وی در این زمینه با شرح مکاتب مختلف فکری در حوزه مطالعات فرهنگی و الگوسازی از آن متدها در موضوع لالهزار، تقویت هوش مصنوعی را گام مهمی در تولید دانش و ایجاد انگیزه برای پاسداشت این خیابان تاریخی برشمرد.
فرهاد توحیدی، دیگر سخنران این نشست با طرح این پرسش که آیا راهی برای احیای برای لالهزار است؟ ، زندگی در این خیابان را به شش دوره مشخص تقسیم کرد و در مورد هر دوره تاریخی شرحی کوتاه بیان فرمود.
توحیدی جامعه ایرانی را جامعهای سرگردان میان سنت و مدرنیته برشمرد و به نشانهشناسی فرهنگ معاصر از عهد ناصری تا دوره کنون پرداخت و به فراخور موضوع، خیابان لالهزار را بستر مناسبی برای انواع رفتارهای فرهنگی جامعه ایرانی در طول زمان قلمداد کرد. وی با بیان این نکته که: با نظرات آقای شکرخواه، درباره احیای لالهزار موافق هستم. اظهار امیدواری کرد تا علاقمندان به پژوهش در موضوع لالهزار، در عناوین مختلف فرهنگی و هنری به تولید محتوا در این زمینه اقدام نمایند.
- گزارش تصویری