در محل کنونی سینما سارا (خیابان لالهزار، نرسیده به خیابان اکباتان) که در ابتدای دهه بیست، شعبهای از اداره دادگستری تهران در آن مستقر بود، آقا محمد قلی مقدس (مرتضی صادقپور) در سال ۱۳۲۳، بنای تماشاخانهای را گذاشت که به تئاتر گیتی معروف است. در این تماشاخانه آثاری چون «حکیم عمر خیام»، «عشق سربازی»، «دیکتاتور»، «جاسوسه نادرشاه افشار» و… به روی صحنه رفته است. خصوصیت مشترک تمام نمایشهای اجرا شده در تئاتر گیتی، روح حماسی و وطنپرستانه آنها بود.
صادقپور بدون اینکه سابقه یا تحصیلات خاصی در زمینه نمایش داشته باشد؛ به سرمایهگذاری بر روی تئاتر علاقمند شده بود. شغل اولیه او کفاشی بود ولی به دلیل علاقه بسیاری که به هنر نمایش داشت، سه دهنه کفاشی خود را در خیابان لاله زار، شاه آباد و بازار فروخت تا سرمایه لازم جهت تاسیس تماشاخانه فراهم شود. بعدها تماشاخانه دیگری نیز به نام خود تاسیس کرد که به تفصیل به آن خواهیم پرداخت.
تئاتر گیتی پس از مدت کوتاهی از فعالیت آن، به دلیل مشکلات اقتصادی وعدم استقبال تماشاگران به تعطیلی کشیده شد. به همین دلیل صادقپور در سال ۱۳۳۴ تصمیم گرفت تا محل تماشاخانه خود را بازسازی کرده و به عنوان سالن سینما ونوس با ظرفیت ۷۷۰ تماشاگر از آن بهرهبرداری کند. نام این سینما در سالهای پس از انقلاب اسلامی به سارا تغییر پیدا کرد.
تئاتر گیتی
- نویسنده : مرتضی رحیم نواز
- 1082 بازدید