• امروز : دوشنبه - ۲۴ دی - ۱۴۰۳
  • برابر با : Monday - 13 January - 2025

سر خط خبرها

درباره تهران تاریخی حساس هستیم تندیس مولانا در میدان خیام در پایتخت گزینیِ تهران دومین شماره از ماهنامه الکترونیک تهران‌شهر منتشر شد نخستین شماره از ماهنامه الکترونیک تهران‌شهر منتشر شد درس‌ گفتار «تئاتر شهر و عناصر پیرامونی» منتشر شد درس گفتار سینما و سینماداری در خیابان لاله‌زار منتشر شد نشست معرفی و نقد و بررسی کتاب «روایت قتل پادشاه» برگزار شد. دفتر نخست از مجموعه کلیمیان ایران منتشر شد دفتر تکیه دولت منتشر شد نشست نمایش و نقد و بررسی مستند «تکیه دولت» برگزار شد. دفتر شناخت محله اودلاجان منتشر شد دفتر راهنمای تخصصی خانه موزه مقدم منتشر شد شناخت‌نامه میرزاده عشقی منتشر شد درس گفتار کوچه اتابک منتشر شد دفتر راهنمای تخصصی موزه ایران باستان منتشر شد درس گفتار کوچه دندانساز منتشر شد درس‌ گفتار باغ علاءالدوله منتشر شد درس‌ گفتار کوچه پشت شهرداری منتشر شد درس گفتار باغ لاله‌زار منتشر شد نشست پنجم کارگاه تخصصی «سرگذشت خیابان لاله‌زار» برگزار شد. نشست چهارم کارگاه تخصصی «سرگذشت خیابان لاله‌زار» برگزار شد نشست سوم کارگاه تخصصی «سرگذشت خیابان لاله‌زار» برگزار شد. دومین نشست از مجموعه نشست‌های کارگاه «سرگذشت خیابان لاله‌زار» برگزار شد. نشست نخست کارگاه تخصصی «سرگذشت خیابان لاله‌زار» برگزار شد. چرا به خوانندگان لاله‌زاری سرکوفت می‌زنند؟ در اهمیت حسین کریمان بودن

18
سینماهای تاریخی تهران:

سینما خورشید

  • کد خبر : 1393
  • ۲۸ شهریور ۱۴۰۱ - ۲:۵۰
سینما خورشید
در تیرماه ۱۲۹۴ آرداشس پادماگریان (اردشیر خان) سالن گراند هتل را برای احداث سینما تجدد اجاره می‌کند. این سینما پیش‌تر فعالیت خود را در سال ۱۲۹۱ در خیابان علاء الدوله آغاز کرده بود، اما خیلی زود از فعالیت باز مانده و در سال ۱۲۹۲ به حالت تعطیل در می‌آید.

مرتضی رحیم نواز Morteza Rahimnavaz

«آقاسید نصرالله باقراف» در سال ۱۲۶۶ «گراند هتل» را خیابان لاله‌زار به بهره‌برداری رساند. این سالن در نوع خود مهم‌ترین و مناسب‌ترین هتل ایران به شمار می‌آمد و خیلی زود مورد توجه درباریان، سفرای خارجی، بازرگانان و اعیان و اشراف قرار گرفت.

هنور مدت زیادی از افتتاح هتل نگذشته بود که باقراف در زمین مجاور آن سالن مجللی برای اجرای نمایش، کنسرت و سخنرانی احداث نموده و مدیریت آن را به افراسیاب آزاد می‌سپرد. آزاد تجربه اجرای نمایش در «مهمانخانه ایران» در «کافه لاله‌زار» را دارد و از این رو سالن گراند هتل را به اجرای نمایش و برگزاری محدود کنسرت‌های موسیقی اختصاص می‌دهد.

در تیرماه ۱۲۹۴ «آرداشس پادماگریان» (اردشیر خان) سالن گراند هتل را برای احداث مجدد سینما تجدد اجاره می‌کند. این سینما پیش‌تر فعالیت خود را در سال ۱۲۹۱ در خیابان علاء الدوله (فردوسی) آغاز کرده بود، اما خیلی زود از فعالیت بازمانده و در سال ۱۲۹۲ به حالت تعطیل در می‌آید. عمر سینما تجدد در سالن گراند هتل نیز چندان به درازا نکشیده و خیلی زود از فعالیت باز می‌ماند.

با خروج اردشیرخان از سالن گراند هتل، باقراف تصمیم می‌گیرد تا سالن را بازسازی کرده و آن را جهت نمایش فیلم به یک سالن سینما تبدیل کند. «گراند سینما» در سال ۱۲۹۵ افتتاح شده و خیلی زود به یکی از مجهزترین سالن‌های نمایش فیلم در کشور تبدیل می‌شود. شهرت و امکانات این سالن به حدی بود که برخی از صاحبان سینما ترجیح دادند تا با تعطیلی سالن‌های قدیم خود، از گراند سینما به عنوان مکان جدید سینما استفاده نمایند. به این ترتیب است که در سال ۱۲۹۸ «سینما پالاس» و در سال ۱۳۰۴ «سینما خورشید» در این سالن فعالیت مجدد خود را آغاز می‌کنند.

مکان پیشین سینما خورشید تا پیش از انتقال آن به گراند سینما، در محل سابق «سینما تجدد» (سینما مدرن) در خیابان علاءالدوله، روبروی بانک ایران و روس (بانک ملی ایران)، در طبقه دوم مغازه‌های «شیرینی فروشی اردشیرخان» و «کتابخانه مسیو بارنئود» قرار داشت. اردشیر خان به مانند سینما تجدد، تلاتش کرد تا با انتقال سینما خورشید به گراند سینما زمینه دوام آن را فراهم سازد. اما این تجربه نیز به مانند تجربه نخست با شکست مواجه شد و سینما خورشید تنها چند ماه پس از فعالیت در سالن جدید، بار دیگر به تعطیلی کشانده شد.

لینک کوتاه : https://daftarhayetehran.com/?p=1393
  • نویسنده : مرتضی رحیم نواز
  • 1222 بازدید

نوشته های مشابه